“Πρώτη Σελίδα” – “First Page”

Ο μηχανισμός της δημιουργίας είναι βιωματική υπόθεση. Έχω επιλέξει να ζω στη φύση και αισθάνομαι ότι δεν θα μπορούσα να έχω πλουσιότερο πεδίο άντλησης μορφών για τα νοήματα που αναζητούν οπτικοποίηση.  Οι μυθολογίες του κόσμου γεννήθηκαν με ανάλογο τρόπο, την εποχή που ο άνθρωπος αφουγκραζόταν τη φύση και τον εαυτό του και παρατηρούσε πώς η πρώτη πρόσφερε μορφές που μπορούσαν να συμβολοποιήσουν εκφάνσεις του δεύτερου. Στη δουλειά μου των τελευταίων χρόνων προκύπτουν ενότητες ή αλλιώς ζωγραφικά περιβάλλοντα, αυτοτελή μεν, αλλά με κοινό στοιχείο την παρουσία εικόνων του εγγύς περιβάλλοντος. Η σειρά «Εντός των Τειχών» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011, ήταν η αρχή. Οι μαντρότοιχοι της Ποσειδωνίας  μεταμορφώθηκαν, μέσω της ζωγραφικής, στα τείχη με τα οποία περιβάλει ο άνθρωπος τον εαυτό του, άλλοτε ως προστασία και άλλοτε ως αυτοπεριορισμό, εντός των οποίων φτιάχνει τον κήπο όπου εκτυλίσσεται ο κύκλος της ζωής του.

…εν τω μεταξύ, ένας πραγματικός κήπος γεννήθηκε έξω από το εργαστήριο κι εγώ βγήκα για εξερεύνηση ανάμεσα στα χωράφια, τρέχοντας δρόμους μεγάλων αποστάσεων…

Στα νέα έργα, η μορφή που το περιβάλλον μου δάνεισε είναι τα κλαδεμένα αμπέλια που τείνουν με  νόημα τα κομμένα μέλη τους προς τα πάνω, προς τα πλάγια, προς το μυστηριώδες κορίτσι που εμφανίζεται περιστασιακά ανάμεσά τους. Στην έκθεση «Πρώτη Σελίδα» είναι αυτό το κορίτσι παρουσιάζεται μόνο του, αυτοτελές απόσπασμα του εν εξελίξει στο εργαστήριο περιβάλλοντος των αμπελιών, σταματημένα στο χρόνο, με το φορτίο της μνήμης του κάθε κλαδέματος στις στροφές των μελών τους. Μια νέα ζωγραφική εγκατάσταση που περιμένω με αγωνία να δω ποιό δρόμο θα διανύσει καθώς τον διανύω μαζί της. Το όνομα αυτής, Φοίνιξ.

 

Related Articles